Λες???.... Ίσως

Λες???.... Ίσως
Από το apneagr.blogspot.com. Μπράβο ρε παίδες

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Τέτοια μέρα πριν 7 χρόνια...

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Το 61% υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους

Ισραηλινοί. Θέλουν κατάπαυση πυρός

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Υπέρ του σχεδίου ειρήνευσης που συζητεί με τους Παλαιστινίους ο υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες τάσσεται μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών, αλλά ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν προδικάζει την αποτυχία του, ενώ η Χαμάς καταδίκασε την επανάληψη των επαφών για θέματα ασφαλείας, μεταξύ των δύο πλευρών.

Παλαιστίνια τρέχει στους δρόμους της Ραμάλα για να γλιτώσει από τα καπνογόνα των ισραηλινών δυνάμεων. Γκάλοπ στο Ισραήλ φέρνει την πλειοψηφία των Ισραηλινών να τάσσονται υπέρ του ειρηνευτικού σχεδίου του Σιμόν Πέρες, να στηρίζουν την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους των Παλαιστινίων και τον τερματισμό των εχθροπραξιών
Περίπου δύο Ισραηλινοί στους τρεις είναι υπέρ του ειρηνευτικού σχεδίου του Πέρες, το οποίο προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους εντός των προσεχών εβδομάδων σε τμήμα των παλαιστινιακών εδαφών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Μααρίβ. Το 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν υπέρ «μιας κατάπαυσης του πυρός έξι εβδομάδων την οποία θα ακολουθήσει η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στο 42% των εδαφών, πριν από μια οριστική ειρηνευτική συμφωνία», σύμφωνα με τις προτάσεις του Πέρες. Το 54% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ «της ενίσχυσης των προσπαθειών» για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους, ενώ μόνο το 27% είναι υπέρ της κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Οι υπόλοιποι δήλωσαν αναποφάσιστοι. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 595 Ισραηλινών, με περιθώριο λάθους της τάξης του 4,5%.

Απαισιόδοξος ο Σαρόν

Πάντως, ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι το σχέδιο του Πέρες «δεν έχει καμιά πιθανότητα να καταλήξει». «Τίποτα δεν θα βγει από το σχέδιο αυτό, δεν υπάρχει πια, το γεγονός ότι έγινε γνωστό το έθαψε», είπε ο Σαρόν σε στελέχη του κόμματός του, του Λικούντ, σύμφωνα με την εφημερίδα Γεντιότ Αχαρονότ. Ο Σαρόν είπε ότι το σχέδιο δεν έχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας, γιατί δεν μπορεί επί οκτώ εβδομάδες οι Παλαιστίνιοι να σταματήσουν τις τρομοκρατικές τους ενέργειες. Την Πέμπτη, πάντως, παραδέχτηκε ότι μειώθηκαν οι παλαιστινιακές ενέργειες εναντίον Ισραηλινών. Είπε ακόμα ότι το σχέδιο είναι επικίνδυνο και ότι ο Πέρες διαπραγματεύεται πέραν των όσων είχε συμφωνήσει μαζί του.

Χθες οι Ισραηλινοί ήραν τον αποκλεισμό της Βηθλεέμ, ωστόσο επιβάλλουν ισχυρά μέτρα ασφαλείας και κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους σε όσους επιχειρούν να μπουν στη γειτονική Ιερουσαλήμ, στην οποία πρακτικώς η είσοδος είναι σχεδόν αδύνατη. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι σε ανταλλαγή πυρών στη Γάζα σκοτώθηκε ένοπλος, που ήταν ζωσμένος εκρηκτικά.

Καταδικάζει τις συνομιλίες η «Χαμάς»

Η «Χαμάς» καταδίκασε, πάντως, την επανάληψη των συνομιλιών και των επαφών για την ασφάλεια ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ και κάλεσε τους Παλαιστινίους να συνεχίσουν την Ιντιφάντα. Η «Χαμάς» «καταδικάζει την επιστροφή στο δρόμο των διαπραγματεύσεων και τις συναντήσεις για την ασφάλεια με το σιωνιστή εχθρό», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, σε αντίδραση για τις συναντήσεις και τις συνομιλίες μεταξύ του Πέρες και του προέδρου του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου Αχμεντ Κορέι.


(Ασοσιέιτεντ, Γαλλικό, ΑΠΕ)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/12/2001 ...
Το βρήκα ξεφυλλίζοντας την

Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου